Zomervakantie, ooh zomervakantie! Fijne tijd! De zon op onze huid, zeewater dat ons lichaam wast en zand warmt onze voeten op. Ik hou ervan om tijd door te brengen op het strand en ik weet zeker dat jij weet wat ik bedoel. Er is namelijk een reden waarom de stranden vol liggen met relaxende mensen.

Helaas vindt ons haar zonnebaden niet leuk omdat het niet van de zon houdt. UV-straling (het maakt niet uit hoe sterk of mild) heeft altijd een slechte invloed op onze lokken. Het is tijd om erachter te komen wat de zon met onze huid doet.

Ik zou je willen adviseren hoe je jouw haar het best kan beschermen tegen UV-straling. Deze kennis is belangrijk, geloof me!

Er zijn een paar manieren waarop ik mijn lokken tegen de zon bescherm. Ik zal je er later meer over vertellen. Om compleet eerlijk met je te zijn, ik moet toegeven dat ik lange tijd niet wist hoe schadelijk het zonlicht kan zijn. Ik vroeg me vaak af waarom mijn haar op stro leek en onhandelbaar was. Ik kon er niet achter komen dat deze slechte staat van mijn haar een direct gevolg was van blootstelling aan de zon.

Dit veranderde toen ik (per ongeluk) mijn eerste conditioner met SPF kocht. Het bleek al snel dat dit de bescherming tegen de zon was die mijn haar nodig had!

Wat doet de zon met jouw haar?

UV-stralen reiken van de aarde tot de zon en zijn schadelijk voor het hele lichaam. Ze veroorzaken schade aan de huid en het haar. UV-stralen breken de keratinelaag van het haar af. Dit leidt tot een vermindering in het aantal aminozuren (deze bouwen het haar op en veroorzaken oxidatie van de lipiden, een ander essentieel onderdeel van haar). UVA-stralen hebben een negatieve invloed op de opperhuid en UVB-stralen penetreren dieper in de schacht en zijn verantwoordelijk voor het veroorzaken van de meest serieuze schade.

Dit klinkt allemaal vrij verontrustend. Wat betekent dit in de praktijk? Het betekent ongeveer dat UV-stralen:

  • Het haar broos en in de war maken.
  • Het haar mat en ruw maken.
  • Het hydratatie niveau van het haar verminderen.
  • De lokken beschadigen en gespleten puntjes veroorzaken.
  • De haarkleur vaag maken.
  • De natuurlijke glans van het haar ontnemen.

Ik was verbaast om te lezen wat voor een beschadiging de zon lijkt te veroorzaken..

Grappig feitje: haarkleur maakt verschil!

Wist jij dat UV-stralen niet op alle haartypes dezelfde invloed hebben? Het hangt allemaal af van de hoeveelheid melanine in het haar.

Om duidelijker te zijn: donkerder haar (heeft meer pigment) is beter beschermd tegen de zon omdat de belangrijkste taak van pigment het absorberen van schadelijke straling is. Brunettes ervaren vaak minder problemen met hun haar door blootstelling aan de zon. Blondines krijgen veel sneller last van beschadigde, broze en broze lokken. Daarom moeten blondines hun haar beter beschermen.

We komen nu aan bij de meest belangrijke vraag..

Hoe bescherm je het haar tegen UV-straling?

Ik heb natuurlijk mijn eigen bewezen methoden om het haar te beschermen tegen de zon. Ik ben er zeker van dat ze werken omdat ik een groot verschil merkte in de staat van mijn lokken sinds ik het gebruik. Wat zijn de manieren om het haar te beschermen tegen deze schadelijke UV-straling?

1. PET OF HOED

Lach maar om die gekke vrouwen die op het strand zitten met een hoed. Dit is zeker goed voor hun haar. Als je een hoed of pet draagt op een zonnige dag is dit de beste bescherming tegen UV-straling die je kunt bedenken. Je moet er wel voor zorgen dat de hoed of pet ademend is. Hierdoor gaat je schedel niet zweten en wordt je haar niet vet.

2. BUN

Het is een goed idee om het haar vast te binden met een bun. Niet alleen vanwege het comfort maar ook vanwege het feit dat minder haar blootgesteld wordt aan de zon als het vastgebonden zit. Simpel en effectief!

3. ZONBESCHERMENDE PRODUCTEN

De meest gebruikte manier om de effecten van de zon op het haar te limiteren is natuurlijk het gebruik van SPF producten. Ik zou zonnebrand aanraden met minerale filters (zoals zinkoxide en titaandioxide) die het zonlicht kunnen reflecteren. Op de lange termijn kunnen dit soort producten het haar wellicht een beetje beschadigen maar ze zijn super effectief.

4. ZONBESCHERMING IN NATUURLIJKE OLIE

Als je jouw haar tegen de zon wil beschermen kun je de producten met SPF vervangen door een natuurlijke beauty olie. De beste bescherming tegen zonlicht is frambozenzaadolie, arganolie en macademia-olie. Dit zijn niet alleen antioxidanten maar ze helpen ook het haar beschermen tegen UV-straling.

Wat zijn jouw manieren om jouw haar tegen de zon te beschermen? Deel ze met me 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *