Het onderwerp van haarkleurtechnieken komt veel voor, maar het blijkt dat ons haar onze hulp niet nodig heeft om van kleur te veranderen. Heb je hier nooit van gehoord? Nou, ons haar verkleurt natuurlijk, en er zijn veel redenen waarom dit gebeurt. De meest voorkomende reden is dat ons haar verzadiging verliest, doordat de lokken worden blootgesteld aan de zon. Wil je meer leren over dit fenomeen? Lees dan dit artikel!

Van brunette naar blondine

Een paar jaar geleden was mijn haar nog kastanjekleurig…

Vroeger was het donker, en reflecteerde het zonlicht met een prachtige goudbruine kleur. Vandaag is alles wat over is deze gouden tint. Gedurende een paar maanden werd mijn haar steeds lichter, wat resulteerde in een donkerblonde kleur. Natuurlijk was dit geen onmiddellijke verandering, want ik ging door een transitie van lichtbronzen en oranjeachtige kleuren. Over de hele lengte is mijn haar niet veranderd, want bij de wortels is mijn haar nog donker.

Ik moet hierbij vermelden dat ik mijn haar niet overmatig heb blootgesteld aan de zon, en dat ik geen kamilleproducten heb aangebracht die voor highlights in mijn haar hebben gezorgd. Mijn haar was erg standaard, en is niet blootgesteld aan iets wat kleurvervaging zou hebben aangemoedigd. Hoe is het dan mogelijk dat mijn haar zo veel van kleur is veranderd, zonder beschadigd of verzwakt te zijn geraakt?

De experts leggen uit waarom het haar vanzelf van kleur verandert

Ik heb het halve internet afgezocht voor het antwoord op de vraag ‘Waarom is mijn haar steeds lichter geworden?’. Dit leverde resultaat op: ik heb het antwoord gevonden en ik ga het nu met jullie delen 🙂

Het was te verwachten dat genen en melanocyten hierbij een belangrijke rol spelen. Uiteindelijk komt alles neer op genen, of niet? Dit mechanisme is eenvoudig. De natuurlijke kleur van ons haar is afhankelijk van de bovengenoemde melanocyten die worden genoemd. Dit zijn cellen die pigment bevatten. Ze reizen naar onze haarzakjes om een pigment (melanine) aan te maken. Als een haarzakje het pigment verliest, zien we een grijze haar. Als het gaat om lichter wordend haar, is het belangrijk om je te realiseren dat er twee soorten melanine zijn – de ene geeft het haar een donkere tint, en de andere een lichte of rode tint. Het niveau van de twee soorten melanine is verschillend bij ieder persoon, en met de veranderingen die in ons lichaam plaatsvinden, kan dit ook veranderen. Kortom, als er minder melanine wordt aangemaakt, verkleurt ons haar van bruin naar blond, bijvoorbeeld. En hier is niets geks aan.

Heb jij dit ooit meegemaakt? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *